Eifa_AwesomeBlog~
9 tips mulakan hubungan baru

Thursday, 5 July 2012 @ 20:31 | 0 Comment [s]

 
 assalamualaikum.. ^_-

bertemu kawan baru??
ermm..
hal nie memang sesuatu yang pasti
nak2 plak bagi seseorang yang nak melangkah ke dunia IPT.
contoh nye mcm eifa skrunk nie..
19/7/2012
detik mendebarkan..
haha..
mcm suspen larh plak..

ader patah mengatakan 'laen org, laen ragam nye'
ada yang pendiam, terlalu peramah, terlalu serius, suke bergurau & mcm2 lagi. first time jumpe pasti kita tak tahu mcm mane cara terbaik nk pastikan kawan baru tu selesa ngn kite. so, kalau korang nk still relax & tak salah langkah.. jom ikut tips nie :

  • Mulakan perbicaraan dengan hal-hal yang sudah pasti. - sering terlintas dalam fikiran kita, apabila sedang berbual dengan org bru dikenali biasenye akan mula bercakap mengenai topik2 peribadi seperti  name, alamat, pekerjaan, ahli kelurge atau lain2 hal. tapi korang jangan kecewa kalau dia just jawab "ya" & "tidak". mybe just hanye berdiam diri jew. korang just anggap bukan mse nye lagi dapat bekenalan ngn lebih rapat. so, jangan berfikiran negatif plak tau!
  • Jangan kritik diri sendiri. - takut atau tak yakin pada diri sendiri adalah masalah utama untuk memulakan perbualan dengan org laen. faktor ini larh yang menyebabkan korang akan rase terlalu merendah diri. so, elakkan daripada mengritik diri sendiri dan kemudian baru larh korang boleh bergaul dengan sesiapa.
  • Bahasa tubuh yang ramah - bahasa tubuh juga memainkan peranan penting. korang just senyum & tunjukkan wajah yang senang dengan kehadiran kawan baru. sebab kalau dengan menunjukan muka yang masam dan tangan yang berpeluk tubuh akan membuatkan niat untuk meneruskan  perbualan menjadi hambar.
  • Beri perhatian dengan adil - sekiranya korang berada dalaam 1 kelompok dan berbual dengan melibatkan lebih dari seorang teman, berbual larh di tengah2 dengan melibatkan pelbagai topik. jangan sampai kamu hanya tertumpu pada seorang sahaja kerana cuba korang bayangkan sekirannya berlaku pada diri kamu sendiri. alangkah malu nye kalau diri kita diabaikan.
  • Hindari perdebatan - korang kene larh hindari daripada topik yang boleh mengakibatkan perdebatn terutama topik2 yg serius. kan baik kalau berbual hal2 yang ringan sahaj dan yang penting tidak berkaitan dengan hal2 yang sensitif.
  • Jadi pendengar yang baik - kalau korang tak tau topik apew yang nak dibualkan, so korang jadi larh pendengar setiap apa yang dia bualkan. selepas tu bary larh korang beri pendapat yang bernas dan komen2 yang positif.
  • Seni mengelak - andainya korang rasa kawan baru korang tu agak membosankan pabila berbual, korang cuba berdalih. contohnya, "maaf saya ada hal sekejap" atau alasan laen. Tapi awas! jangan sampai dye tahu yang kamu cuba untuk menghindari daripada dye plak tau..

    • Sense of humor - dengan adanye sense of humor dalam diri korang, suasana akn mejadi lebih meriah dan akan menambahkan keakraban dalam perhubungan. penampilan korang juga akan nampak lebih menarik dengan perbualan diselitkan humor2 ringan. Tapi, korang perlu ingat jangan sampai tersinggung plak perasaan sesiapa dan jangan plak jadikan diri korang sebagai objek untuk ditertawakan.


     

    Labels:



    Older Post | Newer Post
    I'm Muslimah

    # MAAF bagi penggunaan "AKU" kepada yang lebih tua daripAda Eifa :)
    HELLO & Assalamualaikum.. thanks for coming! ^_^ enjoy your "stalker" & May allah bless you :)
    Navigations!

    Diary About Stuff Site


    Just Note

    "Semoga MURNI NOR ILFHA menjadi salah seorang wanita lindungan Allah. Setiap langkah cuba bermujahadah menjadi yang terbaik di mata Tuhannya. Setiap detik terus berjuang untuk meraih cinta Tuhannya.."

    Be nice wif me ;)


    Besties!

    Let's Talk!


    ♦ URL blog wajib ade not email
    ♦ Harsh words & Anon not allowed


    The Credits!

    Template by : Shams Oon
    Basecode by : Nurynn
    Owner : Eifa_Ramli
    Other: 3 1 5

    Best View at GOOGLE CHROME!

    All rights reserved ® Eifa_Ramli